Закон і Бізнес


Право на анонімність


№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
2606

В Євросоюзі закликали повністю заборонити застосування штучного інтелекту для ідентифікації людей в громадських місцях. Тим самим захистити їхнє право на анонімність.


На цю проблему звертає уваги в спільній заяві глав Європейської ради із захисту даних (The European Data Protection Board) і Європейського наглядового органу із захисту даних (European Data Protection Supervisor), пише Бі-Бі-Сі.

На їхню думку, «використання біометричної ідентифікації на відстані в громадських місцях означатиме кінець анонімності людей у подібних просторах». Оскільки програми розпізнавання осіб та їм подібні настільки серйозно втручаються в сферу основоположних прав і свобод, що ставлять під сумнів саму їхню суть.

Виходячи з цього, вони закликають заборонити в громадських місцях програми ідентифікації людей і по обличчю, і по ході, по голосу, відбитках пальців, ДНК та іншим біометричним і поведінкових ознакам. Крім того, глави EDPB і EDPS вважають, що ЄС повинен заборонити і системи ШІ, які класифікують людей за етнічним походженням, статтю, політичними поглядами чи сексуальною орієнтацією. Застосування систем, які розпізнають емоції людини, вони пропонують дозволити тільки в дуже обмеженому переліку випадків, наприклад, у медицині.

Раніше Єврокомісія оприлюднила свій проект правил застосування штучного інтелекту, в якому запропонувала досить жорстко обмежити його використання для ідентифікації людей. Зокрема, заборонити урядам країн ЄС використання таких систем ШІ, які дозволяють ввести «соціальний рейтинг» на зразок китайського. Якщо ж мова йде про наймання на роботу, охорону життєво важливої інфраструктури, складанні кредитних рейтингів, охорони правопорядку, то застосування ШІ має супроводжуватися жорсткими правилами та обмеженнями.

За порушення цих правил, якщо в цьому винна приватна компанія, ЄК пропонує штрафувати на суму до 6% обороту, але не менше ніж на 30 млн євро.

Правозахисників і політиків найбільше турбує використання нових технологій поліцією і спецслужбами. Але розпізнавання осіб застосовується ще й, наприклад, в автоматичних воротах в аеропортах, які звіряють особу із паспортом. Також дедалі частіше такі технології використовуються в банківській справі та торгівлі — при ідентифікації клієнтів онлайн і в технологіях «оплати обличчям» як ключем до рахунку.