Закон і Бізнес


Вигнання боржників


.

№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
16840

Через системне невиконання судових рішень, нестягнута із боржників заборгованість сягнула 770 млрд грн. Допомогти в цьому мають приватні виконавці, яким нададуть більш широкі повноваження.


Новий закон «Про примусове виконання рішень» (проект №5660) має замінити чинне регулювання виконавчого провадження. Він передбачає розширення повноважень приватних виконавців та їх помічників, полегшення доступу до цієї професії, а також закріпить у суміжних актах та кодексах нові підходи до звернення стягнення на майно.

Наприклад, змінами до Житлового кодексу визначено, що громадян не можна виселити із житла без надання іншого, за винятком звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення або у разі примусової реалізації арештованого майна. При цьому після зміни власника всі мешканці повинні звільнити таке житло — добровільно або за рішенням суду. 

Останній варіант буде обов’язковим, якщо в квартирі чи будинку зареєстрована малолітня дитина. Але це не означає, що за таких обставин суд повинен зупинити звернення стягнення чи реалізацію майна.

За перешкоджання виконавцеві, який виконує постанову про виселення, накладатиметься штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн.). 

Нові помешкання надаватимуться на строк до року за рахунок спеціального фонду для тимчасового проживання, який повинна формувати місцева влада. Що це буде за житло — не уточнюється. Але застережено, що відсутність жилих приміщень у таких фондах або відмова в їх наданні з підстав, встановлених ст.132-2 ЖК (наприклад, наявність доходів для самостійного найму житла) не перешкоджатиме виселенню.