Закон і Бізнес


Знай мову!


.

№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
4431

Громадян, які хочуть обирати і бути обраними, прагнуть потрапити на державну службу чи користуються пільгами, мають виявляти повагу до української мови. Або — сидіти за ґратами.


Такий «виховний» проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту української мови як державної» (№5670) запропонувала нардепка від ПП «Слуга народу». На її думку, випадки наруги над державною мовою, залежно від наслідків, повинні призводити до відповідальності, зокрема і кримінальної. 

Як зазначено у пояснювальній записці, цей закон поширюватиметься на всіх громадян, а не лише на державних службовців чи політиків. Із суб'єктивної сторони такий злочин характеризуватиметься прямим умислом. 

Натомість у чому полягатиме об’єктивна сторона, жодним чином не уточнюється. Лише проводяться паралелі із ст.338 «Наруга над державними символами» КК. Й пропонується передбачити покарання за умисну наругу над мовою: штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів (від 17 до 68 тис. грн.) або й позбавлення волі до 3-х років напевне за особливо небезпечний спосіб паплюження.

За допомогою цього закону можна буде, наприклад, зняти із виборів кандидата, притягнувши його до відповідальності за погане знання української мови, отже — наругу при її вживанні. Враховуючи згадку про пільговиків, можна припустити, що саме цю категорію авторка бачить серед злісних порушників, які замість, приміром, субсидії ризикують отримати штраф, що у кілька разів більший за суму державної допомоги.