Закон і Бізнес


Голова UNBA NextGen Сергій Барбашин:

«У нас немає завдань зверху, а наші ідеї та напрями, що цікаві молодим адвокатам, усіляко підтримуються»


Сергій Барбашин: «У нас немає завдань зверху, а наші ідеї та напрями, що цікаві молодим адвокатам, усіляко підтримуються»

№25 (1531) 19.06—25.06.2021
Вікторія ЯКУША
4945

27 червня відзначається День молоді. За статистикою, українська адвокатура також молода. Напередодні свята «ЗіБ» поспілкувався з головою молодіжного комітету Національної асоціації адвокатів України UNBA NextGen Сергієм БАРБАШИНИМ. З’ясовували разом, де черпати натхнення, як реалізовуватись у професії та яких стереотипів варто позбутися молодим правникам.


«Комітет є всеукраїнським, оскільки представлений майже в кожному регіоні»

— Сергію, рік тому «ЗіБ» знайомив читачів з молодіжним комітетом НААУ UNBA NextGen. Що змінилось у його житті?

— Ми сформували професійну та потужну команду як ради комітету, так і регіональних представництв. Можна сказати, що комітет є всеукраїнським, оскільки представлений майже в кожному регіоні. Це я вважаю одним з головних наших досягнень.

Серед іншого хотів би виділити постійне проведення актуальних для адвокатів заходів та активність за останній рік. Наприклад, наші онлайн-заходи набирають до тисячі відвідувачів. Ми активно працюємо над заходами, які розвивають soft-skills, та заходами щодо підвищення кваліфікації. Їх проведено більше ніж 100. Майже всі наші заходи є безкоштовними для учасників.

Активно співпрацюємо з іншими комітетами НААУ, уже запланована низка заходів з комітетами з інтелектуальної власності, із сімейного та трудового права.

Продовжуємо співпрацю з Європейською асоціацією молодих юристів і 18 червня провели спільну онлайн-конференцію на тему «Етичні аспекти роботи в юридичній спільноті», в якій взяли участь як українські правники, так і колеги з Європи.

Серед окремих проектів — співпраця з Асоціацією юридичних клінік, соціальні заходи — відвідування Центру соціально-психологічної реабілітації, участь у таких акціях, як озеленення планети, участь у Дні донора крові.

Оскільки фізичний стан для адвоката є дуже важливим, приділяємо увагу й спортивним заходам. Наші учасники брали участь у Race Nation. Ми постійно приділяємо увагу спортивній активності, як-от грі в пінг-понг, теніс, змаганням з великого тенісу та ін.

Активно працюємо з наповненням і розвитком соціальних мереж. Наприклад, започаткували канал на «Ютубі», на якому опубліковано багато відео з наших онлайн-заходів. А на відповідних сторінках в «Інстаграмі», «Фейсбуку», на каналі «Телеграм» можна ознайомитися з усіма нашими новинами та бути поінформованими про майбутні події.

— Наскільки мені відомо, регіональних осередків молодіжного комітету дедалі більшає. Скільки їх на сьогодні?

— Уже призначено регіональних представників комітету у 23 регіонах. Для порівняння: на час попереднього інтерв’ю з нами було лише 9 областей. У більшості регіонів з пошуком представників нам допомогли місцеві ради адвокатів, які дуже активно підтримують молодіжний комітет.

До нас ще не долучився Луганськ, але впевнений: це тимчасово.

— І наскільки автономними їм удається бути?

— У комітеті визначені основні напрями діяльності. Серед них: освітні та неформальні заходи, співпраця з молоддю та більш досвідченими колегами, міжнародне співробітництво. Напрями детально описані в нашій презентації та методичних рекомендаціях.

Кожний регіон працює в межах діяльності комітету, але самостійно визначає власні пріоритети. Наприклад, для одного є більш актуальними заходи зі старійшинами та освітні, для іншого — робота з молоддю та нетворкінг. Регіональний представник, у тому числі разом з місцевою радою адвокатів, планує діяльність та активність. Фактично самі регіони формують свою стратегію розвитку залежно від власних потреб.

Для допомоги в роботі ми створили робочі групи: окремо з кожним регіоном і загальну для всіх регіональних представників. Крім того, є збірна база даних, де можна побачити плани та активність кожного регіону, що використовується для наших звітів. І, звісно, ми завжди на зв’язку для порад, рекомендацій чи реалізації пропозицій.

У комунікації з регіонами дуже допомагає мій заступник Катерина Ковалевська, а також секретар комітету Аліна Черемис та проектний менеджер Олександр Прилуцький.

«Ми не зацікавлені у формальному представництві й хочемо, щоб комітет розвивався в кожному регіоні»

— Під час одного із заходів регіони представляли себе та звітували про роботу. Активність деяких осередків уражає, водночас іншим є чого повчитись. Як ситуація виглядає сьогодні? Хто в лідерах серед проведених заходів?

— У нас відсутні як такі «лідери» чи «аутсайдери». Я дуже вдячний колегам за той час, який вони витрачають задля розвитку нашої професійної спільноти.

Дійсно, можна побачити, що в одному регіоні більше активності, в іншому — менше. Проте в кожного регіону різна чисельність адвокатів: десь кілька сотень, а десь — кілька тисяч. Таким чином, активність осередку та кількість заходів, де є небагато адвокатів, не може бути такою, як у регіоні з їх великою кількістю. Також регіональні представництва — ще в процесі формування, певні затверджені недавно. Якщо регіон тільки розпочав свою діяльність, то очевидно, що він відразу не може показати високу результативність.

Якщо подивитися на загальну картину через ці маркери, то вона буде плюс-мінус рівною по всіх регіонах.

Водночас ми не зацікавлені у формальному представництві й хочемо, щоб комітет розвивався в кожному регіоні, аби молоді адвокати розуміли, що таке NextGen, відвідували заходи та брали участь у нашій діяльності.

— Регіони запрошують один одного на заходи? Чи відбуваються спільні заходи? Можливо, через карантинні обмеження це не так актуально, та все ж, чи були такі ідеї?

— Наші регіони дуже дружні. Як тільки виникає можливість провести спільні заходи, ми нею користуємося. До карантину представники регіонів відвідували загальні засідання комітету, брали участь в освітніх заходах, а наші Summer Gathering збори — сотні колег. Зараз ніхто не позбавлений можливості відвідати захід в іншому регіоні, хоча б і у формі онлайн. Також деякі заходи регіони можуть організовувати спільно. Адже адвокати завжди раді новим знайомствам і дружньому колу спілкування.

Єдине обмеження, яке може бути, — якщо ми говоримо про заходи щодо підвищення кваліфікації, які акредитує рада певного регіону. У такому разі в пріоритеті саме адвокати цього регіону. Якщо ж ідеться про всеукраїнські заходи, які акредитує НААУ, то обмеження тільки щодо кількості учасників.

— Що молодий адвокат може знайти у вашому комітеті? І чого йому не вистачає після теоретичної підготовки та стажування?

— Думаю, що в першу чергу це підтримка, порозуміння, оточення, знайомства. Коли закінчуєш ЗВО чи стаєш молодим адвокатом, у тебе є як практичні питання, як-от застосування норм права, так і особисті, наприклад у спілкуванні з однодумцями. Комітет може надати таку підтримку й допомогу, оскільки серед наших учасників як молоді адвокати, так і більш досвідчені колеги з різноманітною практикою, з різними інтересами майже в кожному регіоні.

Потрапляючи в нашу професійну спільноту, молодий адвокат може отримати відповіді на власні запитання, заручитися підтримкою. І, що не менш важливо, можна робити власний внесок у розвиток професійної спільноти.

— Можете поділитися планами комітету на другу половину 2021 року?

— Насамперед сподіваємося, що ситуація з коронавірусом і карантином дозволить нам проводити більше офлайн-заходів — як освітніх, так і неформальних. Наші учасники вже скучили за такими подіями, за живим спілкуванням, і ми хотіли б дати таку можливість.

До кінця року плануємо призначити представників у кожному регіоні та провести спільні регіональні заходи. Крім того, уже запланована серія воркшопів із провідними юридичними фірмами та кілька флешмобів для запису всеукраїнських відео.

— У НААУ є стратегія, яка прописується на 3 або 5 років. Чи є аналогічна стратегія в молодіжного комітету? Можливо, після сформування представництва комітету в усіх регіонах ви теж плануєте прописати свою стратегію? Чи далекоглядні стратегії для молодіжного комітету не актуальні?

— У 2020 році ми визначили 6 основних напрямів нашої діяльності. Це зроблено, щоб вона та плани були зрозумілими нам самим, представникам та учасникам комітету. У кожному напрямі є відповідальні, які його розвивають, звітують та опрацюють із кожним регіоном.

Якщо ми говоримо про сьогодення, то в пріоритеті була робота з регіонами, а саме — призначення представників у кожному з них та активна робота в містах. Це було завдання №1, і можна сказати, що ми з ним упоралися. Пріоритети цього року — робота з молоддю, із ЗВО та зі старійшинами. Заручаємося підтримкою все більшої кількості ЗВО, провідних адвокатів та юридичних компаній. Робота в цих напрямах уже триває: організовуємо інтерв’ю з провідними компаніями та старійшинами, проводимо навчання та презентації комітету у вишах. Можна з упевненістю сказати, що сьогодні наші головні ідеї та напрями реалізуються й ми знаємо, куди рухаємось.

«Юридична професія — це марафон, де потрібно кожного дня вкладати в себе»

— Сучасна молодь цінує практичні поради, які можна застосовувати. Спробуймо сформувати їх перелік. Які книжки радить прочитати С.Барбашин?

— Є кілька книжок, які, мені здається, можуть надихати молодих юристів рухатися вперед. По-перше, це «Атлант розправив плечі» та «Джерело» Айн Ренд. Мені вони сподобалися, тому що дають привід задуматися над власним покликанням, над тим, куди хочеш рухатись, у чому розвиватися, наводять приклади здорової конкуренції та підтверджують, що дійсна сила — в єдності однодумців.

Другий вид книжок, які я читаю та раджу іншим, — цивілістика. Наприклад, Костянтина Скловського, де можна знайти цікаві прецеденти та нестандартні підходи.

І третє, що мене надихає, це автобіографії чи історії про відомих особистостей. З останніх я прочитав про Вінстона Черчилля та його ранні роки, про «залізну леді» Маргарет Тетчер.

— Які серіали або фільми про юристів дійсно варті перегляду та чому?

— Мені до вподоби «Картковий будинок», «Ферзевий гамбіт». Із фільмів можна переглянути «Секретне досьє» та «Приховані фігури». Частина кінокартин пов’язана з юриспруденцією, частина — з нестандартними виходами із ситуацій. Думаю, коли офлайн-заходи стануть більш доступними, ми зможемо провести й спільні кіноперегляди.

— Чи можете виокремити якусь корисну навичку, здобуту під час адвокатської практики?

— Напевно, варто приділяти більше уваги людським стосункам, емоціям і розуміти підстави для певних дій. Це робота не тільки із «ситуацією» та «наслідками», а і з першопричинами. Адвокати — свого роду психологи. Вони повинні розуміти, чим керуються люди при прийнятті рішень, чого дійсно хоче сторона та як цього можна досягти. У моїй практиці такий комплексний підхід уже неодноразово допомагав в укладенні мирових угод задля припинення багаторічних спорів.

— Якими лайфхаками в професійній діяльності можете поділитись?

— Є цитата, що щасливий той, хто не пропрацював жодного дня, бо робота — то хобі. Це, мабуть, лайфхак №1 — діставати задоволення від роботи. Якщо щось іде не так або не влаштовує, змінюйте місце роботи, практику, слухайте себе та рухайтесь до цього.

По-друге, у великих містах дуже інтенсивне життя, і я радив би все ж таки дотримуватися work-life balance. Мені в цьому допомагає спорт, таким чином дістаю емоційне розвантаження. Без нього було б дуже важко працювати та реалізовуватися.

По-третє, це планування, планування і ще раз планування. Час, зустрічі, заходи, засідання комітету. За допомогою щоденника, онлайн-програм, CRM-програм. Без цього не уявляю свого професійного життя.

— За духом змагальності й ресурсами, яких потребує від людей, адвокат — професія для молодих. Та й, за даними НААУ, у нас молода адвокатура. На вашу думку, що цьому сприяє? Можливо, мінливе законодавство, яке ніяк не дає спокою?

— Україна — теж молода держава. Тому, можливо, середній вік наших адвокатів трохи менший, ніж в інших країнах. Я не вважаю, що це погано, адже молоді колеги докладають не менше зусиль для розвитку себе як фахівців, так і професійної спільноти в цілому. І мені приємно, що я перебуваю в ній у цей час.

— Нині популярно говорити про ідентичність. А чи має свою ідентичність українська адвокатура? Якщо так, то чим вона, до прикладу, відрізняється від адвокатури американської?

— Хотів би уникнути порівнянь, оскільки не є членом адвокатської спільноти іншої країни. Щодо української адвокатури, то вважаю її сильною, прогресивною, такою, що дійсно представляє та захищає інтереси адвокатів.

НААУ постійно бере участь у законотворчій діяльності. Асоціація об’єднала професіоналів у профільних комітетах і всіляко сприяє їхній роботі. Запроваджено електронний кабінет для адвокатів, де можна отримати актуальну інформацію, контакти та генерувати ордери на представництво інтересів. Створено Вищу школу адвокатури для можливості отримувати сучасні та необіжні профільні знання для адвокатів.

Також хотів би виділити активне залучення НААУ до процесу вдосконалення підсистеми «Електронний суд».

На мою думку, українська адвокатура стоїть на захисті інтересів наших адвокатів і всіляко цьому сприяє.

Окремим підтвердженням є і NextGen, де молоді адвокати можуть реалізувати себе. У нас немає завдань зверху, а наші ідеї та напрями, що цікаві молодим адвокатам, усіляко підтримуються. Фактично це свобода, об’єднання навколо спільних цінностей і можливість залучення до самоврядування.

— 27 червня відзначатимемо День молоді. Чого б ви побажали студентам юридичних факультетів і колегам, які здобувають, або щойно здобули свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю?

— Хочу звернути увагу молодих колег на те, що всього та відразу не буває. Юридична професія — це марафон, де потрібно кожного дня вкладати у свій розвиток, досвід і репутацію. Тому моя головна порада — наполегливо працювати, розвиватися та докладати максимуму зусиль. Ніхто не казав, що буде легко, але разом ми впораємось і зробимо одне одного кращими, а нашу професійну спільноту — ще сильнішою.

І традиційно закликаю долучатися до NextGen.