Закон і Бізнес


Коловорот претензій


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
4047

Київський апеляційний суд компенсував відповідачам понесені витрати на адвоката внаслідок пред’явлення до них необґрунтованого позову.


В травні 2019 року Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку звернулося до власників одного з нежитлових приміщень про скасування рішення щодо реєстрації права власності та зобов’язання привести приміщення до попереднього стану.

Підготовче засідання у справі тривало протягом року, відповідачами було подано зустрічну позовну заяву та ряд доказів, які підтверджували законність набуття права власності.

Через рік ОСББ, розуміючи, що програє справу, подало так звану заяву про зміну предмету позову, в якій одночасно було змінено і предмет і підставу позову, чого закон не дозволяє. Представник відповідача звернув на це увагу суду. Позов було залишено без розгляду.

Враховуючи, що протягом року власники нежитлових приміщень несли витрати на послуги адвоката, до суду було подано клопотання про стягнення здійснених витрат на професійну правничу допомогу, внаслідок необґрунтованих дій позивача. Вказане клопотання судом було задоволено та стягнуто з ОСББ документально підтверджені витрати на адвоката.

Однак, ОСББ не погодилось з таким рішенням суду і подало апеляційну скаргу. Київський апеляційний суд дійшов висновку, що у разі залишення позову без розгляду відповідачі мають право на компенсацію здійснених ними витрати на адвоката, пов’язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача. 

Представництво інтересів клієнта у справі здійснювала адвокат АО «Вишневий і Партнери» Алла Сабадин.