Закон і Бізнес


Три чверті мільярда


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
5019

Верховна Рада схвалила в другому читанні зміни до державного бюджету на поточний рік, аби збільшити фінансування для місцевих та апеляційних судів.


До другого читання законопроекту №5304 сума, яку додали на забезпечення здійснення правосуддя, дещо зросла і тепер становить понад 742 млн грн.

Напередодні, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус звернув увагу на невиконання вимог законодавства під час підготовки держбюджету. Адже Бюджетний кодекс передбачає, що Кабінет Міністрів до того, як направити до парламенту проект держбюджету, має подати ВРП інформацію щодо врахування пропозицій по статтях, пов’язаних із забезпеченням функціонування судів. Але дотепер Уряд, за його словами, жодного разу цього не робив.

Як наслідок, робота судів опиняється на межі зупинення, оскільки суди не мають змоги надсилати кореспонденцію, оплачувати комунальні послуги. До того ж, за його словами, масово звільняються працівники апарату, «розмір зарплати яких не витримує жодної критики».

Звісно, той обсяг коштів, який ВР погодилася додати судам, далеко не той, що за підрахунками Державної судової адміністрації, потрібен для належного здійснення судами своєї діяльності. Але хоч щось…