Закон і Бізнес


Міністра підвели під акції


№10 (1100) 09.03—15.03.2013
2812

Міністр фінансів Бельгії Стевен Ванакере через корупційний скандал вирішив покинути свій пост. Голову Мінфіну підозрюють у причетності до перекуповуванні акцій соціальної організації ACW, пов’язаної з Фламандською християнсько-демократичною партією, яку він представляє.


«Обстановка недовір’я, що склалася через це питання, заважає моїй роботі й шкодить національним інтересам», — мовиться в заяві С.Ванакере, розміщеній на офіційному сайті Мінфіну. У скандалі фігурує також банк Belfius — бельгійський підрозділ збанкрутілого банку Dexia.

Як повідомляє Reuters, ті, хто критикує С.Ванакере, припускають, що він співпрацював з ACW, яка у 2003—2011 рр. в результаті маніпуляцій з цінними паперами Dexia отримала близько €102 млн в обхід оподаткування. У 2011-му 100% акцій Belfius (тоді ще Dexia Bank Belgium) перейшли Федеральній компанії по участі в інвестиціях, яка діє від імені бельгійського уряду.

Сам С.Ванакере відкидає всі обвинувачення на свою адресу. «Дехто не може уявити мене неупереджено виконуючим обов’язки міністра фінансів, хоча ці підозри нічим не підкріплені», — заявив він.

Відзначимо, що заява про відставку С.Ванакере була зроблена напередодні переговорів про вжиття заходів строгої економії.

С.Ванакере, який входить у Фламандську християнсько-демократичну партію, зайняв пост голови бельгійського фінансового відомства в грудні 2011 р., коли в країні після 18 місяців політичного протистояння нарешті було сформовано уряд.