Закон і Бізнес


Сертифікат здоров’я


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
3195

Лідери Євросоюзу підписали закон, що вводить в дію новий проїзний ковід-сертифікат. Він дозволить громадянам ЄС вільно подорожувати між країнами шенгенської зони.


Як повідомляє Euronews, з 1 липня цього року такий сертифікат буде видаватися громадянам ЄС безкоштовно, якщо вони були вакциновані проти Covid-19, а також якщо їх тест на коронавірус показав негативний результат або у них виявлені антитіла до цього захворювання.

Якщо людина заразилася коронавірусом, то вона зможе отримати новий документ мінімум через 11 днів після позитивного ПЛР-тесту. Він діятиме 180 днів.

Отримати сертифікати можна буде у клініках, лікарських кабінетах і центрах вакцинації, а, наприклад, у Німеччині їх видаватимуть і аптеки. Документ буде дійсний для перетину кордонів 31 країни: 27 країн Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які не входять до ЄС, але є частиною Шенгенської зони.

У деяких країнах, як, наприклад, Іспанії, такі сертифікати вже застосовуються. Вони мають QR-код і можуть бути використані в електронному вигляді, щоб мати їх при собі у смартфоні або планшеті, а при потребі завантажити і роздрукувати.

Передбачено окремий регламент для громадян третіх країн, які проживають в ЄС або Шенгенській зоні, або ж тих, хто легально в’їхав туди з будь-якою метою, наприклад, для туристичної поїздки. В останньому випадку потрібно представити «надійний доказ» зробленого тесту або вакцинації.

Надалі передбачено і другий варіант — визнаватимуть і сертифікати, видані третіми країнами. Для цього Єврокомісія має перевірити систему їх видачі і підтвердити, що вона сумісна з європейською.