Закон і Бізнес


Мовні стандарти


.

№25 (1531) 19.06—25.06.2021
2850

У парламенті хочуть, щоб держслужбовці категорії "А" володіли не офіційними мовами РЄ, а й мовами Європейського Союзу. Враховуючи, що на території України чимало людей знають польську та угорську, то шлях на держслужбу для деяких осіб стане легшим.


У проекті «Про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про державну службу" (№5642) пропонують замінити всього два слова, але фактично змінити суть. 

Відповідно до чинного законодавства на посади державної служби категорії "А" можуть претендувати особи, які володіють іноземною мовою, яка є офіційною мовою Ради Європи − англійською або французькою. У проекті №5642 мови РЄ пропонують замінити на офіційні мови ЄС. У документі перелічені всі мови ЄС, серед них німецька, угорська, чеська, італійська, литовська та інші. 

У пояснювальній записці обранці пояснюють, що хочуть усунути обмеження щодо володіння іноземними мовами під час проведення конкурсних процедур на заняття посад державної служби категорії «А». До того ж нардепи вважають, що через це деякі особи, які вільно володіють, німецькою та іншими мовами, були позбавлені можливості взяти участь в конкурсному відборі.

Тож саме через це нардепи хочуть внести зміни до загальних вимог, яким повинні відповідати претенденти на топ посади.