Закон і Бізнес


Примушування до ПДВ


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
3222

Аби Україна посилила свої позиції як виробника сільгосппродукції, Уряд вирішив допомогти аграріям. Зокрема, відтермінувавши повернення їм ПДВ та вдвічі піднявши ставку податку.


У проекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№5636) є один «пряник»: втрати аграріями врожаю, падіж тварин через форс-мажорні обставини пропонується не вважати постачанням товарів і не нараховувати на їхню вартість ПДВ. 

Натомість право на відшкодування цього податку в разі імпорту продукції набуватиметься тільки після повернення валютної виручки в України. Бо, як уважає Уряд, недоброчесні виробники застосовують нульову ставку ПДВ при імпорті для тіньових схем, а валюта в країну не повертається.

Також в Кабміні подбали і про місцеві бюджети. Мовляв, нормативна грошова оцінка земель давно не переглядалася. Тож слід удвічі збільшити ставку для платників єдиного податку IV групи за 1 га угідь, які вони використовують. А ті, хто за останні 12 календарних місяців придбали сільгосптоварів на суму, що перевищить 1 млн грн., будуть зобов’язані ще й зареєструватися платником ПДВ. 

На думку Мінфіну, який розробив проект, це сприятиме справедливості в оподаткуванні. І, побічно, вимиванню в аграріїв грошей в умовах відкриття ринку землі.