Закон і Бізнес


РСУ просить закрити Реєстр нерухомості в частині майна суддів


.

11.06.2021 11:51
2820

В Раді суддів уважають за необхідне встановити заборону збирання, зберігання, використання і поширення інформації про суддів та будь-яких інших осіб через мобільний додаток ДРРП Реєстр нерухомості та подібні до нього.


З відповідною вимогою до Міністерства юстиції щодо обмеження висвітлення конфіденційної інформації стосовно суддів у Єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно звернулася Рада суддів України за результатами обговорення питання на сьогоднішньому засіданні, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Кілька місяців тому до РСУ звернувся колектив Херсонського міського суду Херсонської області та повідомив, що через додаток ДРРП Реєстр нерухомості знаючи лише прізвище та ім’я судді можна отримати повну інформацію про його нерухомість. Важливо, що через додаток доступ до цієї інформації повністю відкритий, а електронний цифровий підпис не потрібний для ідентифікації запитувача. Судді також вказали на конкретну юридичну особу, яка забезпечує функціонування додатку.

Після вивчення ситуації в РСУ звернулись до міністерства, але отримали відповіді, що вирішення цієї проблеми без внесення змін до чинного законодавства України про обмеження надання витягів з відповідного реєстру не можливе.

Втім, судді вважають інакше. На їхню думку, позиція міністерства не відповідає фактичним обставинам і припасам чинного законодавства. Адже у ст.47 закону «Про запобігання корупції» вже визначено, що інформація, що стосується декларанта, зокрема інформація, яка передбачає місцезнаходження нерухомого майна є інформацією з обмеженим доступом та висвітленню під час декларування не підлягає.

Закон і Бізнес