Закон і Бізнес


Ковід-референдум


Такі флеш-моби проходять не тільки в Швейцарії, але поки що лише тут громадяни зможуть прямо висловитися щодо карантинних обмежень.

№24 (1530) 12.06—18.06.2021
2658

«Найдивнішим» голосуванням в історії назвали деякі ЗМІ референдум, який пройде 13 червня у Швейцарії. Громадяни повинні вирішити, чи має право влада обмежувати суспільне життя, як було в розпал пандемії.


Швейцарія стала першою країною в світі, де правові основи протидії пандемії винесуть на референдум. Ковід-закон, як прозвали його швейцарці, розколов суспільство.

Противники обмежень вважають його дискримінаційним і говорять навіть про «кінець вільний Швейцарії». Активісти руху Mass-Voll, що вимагають скасування санітарних обмежень, вважають, що цей закон — «масштабна й агресивна атака на конституцію, верховенство закону, принцип федералізму і демократію», пише Euronews.

Ухвалений восени 2020 року закон, крім запровадження обмежень, передбачив фінансову допомогу для постраждалих від пандемії компаній та працівників — загалом 30 млрд франків. У той же час, політики стурбовані, що буде з економікою після закінчення дії указу — у вересні. Адже це найрізноманітніші компенсації, заміщення доходу і допомогу в скрутних умовах для 100 тис. працівників та 10 тис. компаній, наприклад, сфери громадського харчування або індустрії подорожей, розваг.

Опоненти ж наполягають, що закон дає уряду дуже багато влади. І такі прямі демократичні механізми, як референдум, існують і використовуються щоб наділити Федеральну раду тільки тією владою, яку йому надав народ.