Закон і Бізнес


Розкрадачі пляжів

За пісок у валізі на Сардинії оштрафують на €3000


Один з популярних пляжів Сардинії, який вирізняється дрібним білим піском, — Ла-Пелоза, що знаходиться в 2,5 км на північ від Стінтіно.

№24 (1530) 12.06—18.06.2021
2527

Повертаючись із відпустки, ми часто прихоплюємо із собою на пам᾽ять про море зібрані черепашки, незвичайну гальку. А ось для пляжів Сардинії це стало справжнім лихом: туристи вивозять навіть пісок — тонами.


Так, тільки за останні дні стражі порядку затримали 41 особу в портах і аеропортах, які намагалися покинути острів із викраденими з пляжів мушлями, галькою, піском загальною вагою 100 кг, повідомляє Sky News.

Річ у тім, що вивозити з острова пісок, гальку й черепашки заборонено з 2017 року. Проте туристи не припиняють спроб прихопити бодай щось в якості сувенірів. Адже на цьому можна ще й заробити: фінансова поліція Сардинії повідомляє, що в Інтернеті знайдені десятки оголошень про продаж піску, гальки, черепашок і мінералів, викрадених з пляжів острова.

Кожному, кого затримають із «контрабандою», виписують штрафи на суму до €3000, а пісок, мушлі і камені повертають на пляжі, де це можливо. Але це не зупиняє мисливців за сувенірами.

Так, у 2019 році двох французьких туристів спіймали із 40 кг піску на пляжі Чіа на півдні острова. Вони набили його у 14 пластикових пляшок, які були знайдені в багажнику машини, коли вони прямували на пором до Франції. А рекордом можна вважати більш тони піску, яку влітку 2017 року виявили в багажі туристів у аеропорту Кальярі.