Закон і Бізнес


«Незатребувана жінка»

У Китаї стурбовані, що молоді, освічені городянки не можуть зустріти відповідних наречених


Щоб не отримати статусу «незатребуваної жінки», китаянкам треба вийти заміж до 27 років.

№10 (1100) 09.03—15.03.2013
7352

У 2007-му в державних ЗМІ країни з’явився вислів «Шен нюй», що перекладається як «незатребувана жінка». Мова йде про успішних, освічених, але самотніх представниць прекрасної половини, які до 27 років так і не вийшли заміж.


Нерівність чоловіків і жінок

Хуан Юаньюань засиділася на роботі — у відділі новин однієї з пекінських радіостанцій. Але дівчина переживає не через роботу, а через те, що незабаром їй виповнюється 29 років. «Мені страшно. Я стаю на рік старшою. Я нервую, — зізнається вона. — У мене немає бойфренда, і я відчуваю справжній тиск: я повинна вийти заміж».

Х.Юаньюань — упевнена в собі, красива дівчина. У неї хороша зарплата, своя квартира. Вона отримала диплом магістра в одному з престижних китайських університетів. У неї багато друзів. При цьому Х.Юаньюань знає, що таких, як вона, зараз у Китаї називають «Шен нюй» або «незатребувана жінка», і це не може не засмучувати. Дівчина й так відчуває тиск з боку друзів і сім’ї, а державні ЗМІ ще більше нагнітають атмосферу.

Навіть на сайті Всекитайської федерації жінок, яка, очевидно, повинна бути феміністською організацією, були розміщені статті про «незатребуваних жінок». Зняли їх тільки після скарг, що надійшли від обурених китаянок.

За даними Національного бюро статистики, зараз у Китаї чоловіків віком до 30 років на 20 млн більше, ніж жінок. Влада країни заявила, що відсутність балансу в чисельності чоловіків і жінок, причина якого — аборти через державну політику однієї дитини в сім’ї, стала серйозною проблемою.  Згідно з переписом населення зараз кожна п’ята китаянка віком 25—29 років незаміжня.

Самотність класу «А»

Як розповідає Х.Юаньюань, існує думка, що чоловіки класу «А» віддають перевагу жінкам класу «В». Відповідно, чоловіки класу «В» вибирають жінок класу «С». Таким чином, жінки класу «А» виявляються «незатребуваними».

Проте, як відзначає  американка Лета Гонг-Фінчер, влада якраз зацікавлена в тому, щоб жінок класу «А» було якомога більше. Місцева влада в деяких регіонах країни почала організовувати спеціальні вечірки, на яких молоді, освічені жінки можуть зустріти відповідних наречених.

На думку Л.Гонг-Фінчер, мета — не тільки поліпшити набір генів, а й зв’язати як можна більшу кількість чоловіків узами шлюбу, щоб зменшити, наскільки можливо, армію невгамовних самотніх представників сильної статі, які можуть стати причиною соціального хаосу.

За словами Чен (це несправжнє ім’я), яка працює в інвестиційній компанії в Пекіні, її батькам соромно, що в них є незаміжня 38-річна дочка. Вони неодноразово намагалися знайти для неї чоловіка, а одного разу батько погрозив позбавити Чен спадку, якщо вона не вийде заміж до кінця року. Зараз батьки говорять: якщо вона не знайде собі нікого, то повинна повернутися із столиці додому й жити з ними.

Проте Чен знає, чого хоче: вона готова зв’язати своє життя тільки з тим, хто «чесний і відповідальний». Інакше краще залишатися одній.

Для розуміння проблеми «незатребуваних жінок» старших 27 років потрібно пам’ятати, що в Піднебесній прийнято видавати дівчат заміж рано. Проте поступово вони одружуються дедалі пізніше, що, зокрема, є наслідком підвищення рівня освіти.