Закон і Бізнес


Про від’ємне значення з ПДВ


№24 (1530) 12.06—18.06.2021
4322

Врахування задекларованого платником від’ємного значення з податку на додану вартість у зменшення суми податкового боргу, що виник за попередні звітні періоди не є бюджетним відшкодуванням.


На це звернув увагу Касаційний адміністративний суд у справі №480/1856/19.

Платник заповнив у декларації з ПДВ рядок 20.1 щодо погашення податкового боргу за рахунок від’ємного значення з ПДВ. У СЕА ПДВ йому було збільшено показник «Загальна сума податку, заявлена до бюджетного відшкодування» та зменшено на цю ж суму показник «Сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні».

Суди попередніх інстанцій частково задовольнили позовні вимоги, виходячи із протиправності дій ДФС щодо зменшення в обліковому запису суми, на яку платник має право зареєструвати ПН.

З цим погодилася і вища інстанція, зазначивши, що зарахування від’ємного значення ПДВ у зменшення суми податкового боргу не повинно впливати на показник «еВідшкод», що зменшує суму податку, на яку платник має право зареєструвати ПН, та відповідно збільшувати в СЕА ПДВ суму податку, заявлену платником до бюджетного відшкодування.

КАС також відхилив доводи ДФС про неможливість втручання в роботу системи ручним коригуванням. Адже згідно з п.2001.1 ст.2001 Податкового кодексу СЕА ПДВ забезпечує, а не здійснює автоматичний облік сум та показників, та не містить прямої вказівки на неможливість внесення змін до показників та сум у ручному режимі.