Закон і Бізнес


Заочний штраф


.

№24 (1530) 12.06—18.06.2021
3986

Суду слід надати право розглядати деякі протоколи за відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Утім, для цього правоохоронці мають довести, що не спроможні здійснити привід порушника.


Таку ідею висунули у проекті «Про внесення змін до статті 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№5613). Виключення з правила стосуються звичайно ж корупційних правопорушень. 

У пояснювальній записці йдеться, що здебільшого строки розгляду деяких справ нетривалі, наприклад за стт.172-4—172-9, 173, 173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Статистичні дані вказують, що більше половини таких проваджень закрито у зв’язку із закінченням строків. У цьому автори вбачають не виконання завдання КпАП у повній мірі. До того ж винні особи уникають відповідальності за вчинене, бо умисно не являються до суду.

Інший бік медалі такого ухилення від явки — це те, що на постійну відправку поштовї коресподнеції та марки витрачаються бюджетні кошти, яких у Феміди й так катма. Тож розрахунок на те, що загроза «заочного» штрафу спонукає порушників не уникати візитів до суду.