Закон і Бізнес


За браком пам’яті


.

№24 (1530) 12.06—18.06.2021
2920

Наразі у судах бракує марок, а DVD-дисків не вистачає, щоб записати всі засідання. Тож парламентарі пропонують не кількість дисків збільшити, а зменшити кількість справ, що потребуватимуть відеофіксації.


У проекті «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (№5614) пропонують змінити норму про обов’язок суду забезпечувати повне фіксування засідання за допомогою технічних засобів.

У пояснювальній записці йдеться, що вимога записувати кожне засідання потребує архівування, копіювання та зберігання, що займає значний об’єм пам’яті на технічних носіях. Тож судді та працівники апарату змушені витрачати дуже багато часу на роботу із записами. До того ж автори вказують, що у 90—95% випадків сторони не знайомляться з матеріалами та не клопочуть про отримання копій. Законодавець також зазначив, що носії інформації потребують невиправданих витрат з держбюджету. 

Тож щоб суддям було комфортніше, у проекті №5614 група нардепів запропонувала дозволити здійснювати повне фіксування судового засідання лише у разі якщо хоча б одна зі сторін кримінального провадження заявила таке клопотання.

Утім, якщо ідею підтримають, то відсутність відеофіксації стане ще одним імовірним способом маніпуляцій та зловживань.