Закон і Бізнес


Допит навздогін


№24 (1530) 12.06—18.06.2021
3377

Для деяких активістів уходить у звичку використовувати кримінальні справи для тиску на суд. І доки одні оскаржують судові рішення у процесуальному порядку, інші йдуть із заявами про злочин до Державного бюро розслідувань.


Суддя Ірина Галась з Деснянського районного суду м.Києва з 2018 року розглядала справу за позовною заявою однієї громадської організації до цілого ряду товариств з обмеженою відповідальністю. Врешті, роз’єднавши позовні вимоги до окремих ТОВ у самостійні провадження, було затверджено мирову угоду з одним із них, а від претензій до інших позивач сам відмовився.

Ухвали, прийняті І.Галась у цій справі, переглядалися як апеляційною, так і касаційною інстанціями. В результаті прийнято понад 100 судових рішень. Та раптом справою зацікавилося ще й ДБР: суддю викликали на допит в якості свідка.

Як з’ясувалося, за 4 місяці до відмови ГО від позову інша громадська організація подала до бюро заяву про нібито вчинення володаркою мантії кримінального правопорушення в межах ч.3 ст.206 Кримінального кодексу. Суддю звинуватили у протидії законній господарській діяльності. 

Днями законниця повідомила про це Вищу раду правосуддя (№2449/0/6-21) та Генерального прокурора, бо вважає, що у такий спосіб на неї намагалися натиснути. І.Галась наголошує, що організація-заявник не є учасником згаданої справи, тож дії її представника можуть мати ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.376 КК (втручання у діяльність судді з метою домогтися неправосудного рішення).