Закон і Бізнес


Слідство не вічне


.

№23 (1529) 05.06—11.06.2021
2832

Восени 2020 року працівниками Дніпровського управління поліції було затримано іноземця, який ніби вчинив вбивство. При цьому про затримання не було повідомлено ні дружину, ні адвоката з Центру безоплатної вторинної правової допомоги, не було викликано перекладача.


Протягом всієї ночі працівники поліції його били та катували. Врешті решт підозрюваний, який не володіє українською та російською мовами, змушений був підписати всі документи, які йому надав слідчий. 

Слідчий більше 4 годин поспіль свідомо не допускав захисників до підозрюваного, намагаючись зібрати які-небудь докази, щоб застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою. При цьому правоохоронці вже кваліфікували дії іноземця за ч.2 ст.187 Кримінального кодексу.

Відразу ж було подано до Державного бюро розслідувань заяву про вчинення злочину працівниками Дніпровського УП, які застосували насильство до затриманого. Паралельно, слідчим суддею було відмовлено прокурору у взятті підозрюваного під варту.

25.05.2021 прокурором було скасовано постанову про закриття кримінального провадження відносно іноземця та відразу ж слідчий звернувся до суду з клопотанням про продовження строків досудового розслідування, мотивуючи тим, що потрібно провести додаткові слідчі дії.

Однак стороною захисту, яку представляли адвокати об’єднання «Вишневий та партнери», було доведено, що строки досудового розслідування закінчилися і продовжити їх неможливо.