Закон і Бізнес


Нотаріальні округи змінено: що робити нотаріусам


08.06.2021 12:03
3227

З огляду на укрупнення районів Міністерство юстиції затвердило новий Перелік нотаріальних округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.


Відповідний наказ Мін’юсту від 07.06.2021 № 2040/5 оприлюднений на сайті міністерства, передає «Закон і Бізнес».

«В укрупнених районах працюватиме більша кількість нотаріусів, тому регіонів, які не матимуть належного доступу до нотаріальних дій, не залишиться», - запевнила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Чиновник зауважила, що Мін’юст визначив «географію» вчинення нотаріальних дій і надання реєстраційних послуг нотаріусами на рівні районів та міст обласного значення, і не розширював її до обласного масштабу, аби зберегти «сільський» нотаріат. Адже укрупнення адміністративно-територіальних одиниць  і концентрація ділової активності на рівні обласного центру може призвести до масової «міграції» професійних кадрів до великих міст, фактично знищивши «сільський» нотаріат.

Нотаріусам не потрібно буде проходити сертифікацію робочого місця, здавати архів, - пояснюють у Мін’юсті. - Протягом місяця їм треба подати заяву (в паперовому чи електронному форматі) до відповідного міжрегіонального управління Мін’юсту, отримати реєстраційне посвідчення про зміну округу, знищити печатку і виготовити нову.

Перелік нотаріальних округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі можна переглянути тут.

Закон і Бізнес