Закон і Бізнес


Про усунення від спадкування

Якщо бабка не просила в онуки допомоги, значить гроші в неї були


.

№24 (1530) 12.06—18.06.2021
5042

Якщо онука не спілкувалася із бабою, не цікавилась станом її здоров’я, не займалась організацією її похорон, це ще не свідчать про факт умисного ухилення від надання допомоги.


У справі №569/12523/16-ц рідний брат спадкодавця звернувся із позовом про усунення від спадкування онуки померлої, посилаючись на те, що вона не провідувала бабу, не надавала той матеріальної чи фізичної допомоги. Натомість жінка мала чимало хронічних хвороб, перенесла інсульт та травму шийки стегна, мешкала одна і потребувала догляду та матеріальної допомоги, яку надавав позивач. 

Суд перших двох інстанцій відмовили у позові. З цим погодився і Касаційний цивільний суд. У постанові від 26.04.2021 відзначено, що ухилення особи від надання допомоги полягає в умисних діях чи бездіяльності особи, спрямованих на уникнення від обов’язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцю. 

Проте, із показів свідків встановлено, що жінка могла забезпечувати свої щоденні побутові потреби самостійно, адже майже весь час працювала, отримувала пенсію та мала дохід із земельної ділянки. До онуки щодо надання допомоги не зверталася. Крім того, як зазначив КЦС, коли вона потрапила до лікарні й могла перебувати у безпорадному стані, за нею постійний нагляд здійснював медичний персонал.

Отже, позивач не довів факт свідомого ухилення онуки від виконання обов’язку з догляду та надання допомоги спадкодавцю. А неналежне, на його думку, виконання таких обов’язків носить оціночний характер.