Закон і Бізнес


Слідство онлайн


.

№23 (1529) 05.06—11.06.2021
3053

Через 6 місяців створення, збирання, зберігання, пошук, оброблення і передача матеріалів та інформації у кримінальному провадженні буде здійснюватися через спеціальну інформаційну систему.


У парламенті підтримали закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування» (№1409-ІХ). Цей документ вводиться в дію через 6 місяців із дня його опублікування.

Тож вже за 6 місяців слідчий, дізнавач, прокурор, слідчий суддя, суд, а також захисник за його згодою, будуть використовувати ІТСДР під час реалізації своїх повноважень, прав та інтересів, передбачених КПК. Також цим законом електронні документи прирівнюються до паперових. 

До того ж ця система це великий крок для боротьби зі зловживаннями з боку правоохоронців. Війни між судами та прокурорами щодо того, хто кому має передати справу мають скінчитися. 

Але головним здобутком цієї системи є економія часу на підготовці до справи. Адже учасникам процесу тепер не доведеться стояти в чергах для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.