Закон і Бізнес


Сніданки для прем’єра


.

№23 (1529) 05.06—11.06.2021
2529

Не секрет, що перші особи багатьох країн перебувають на повному державному забезпеченні. Але деякі не тільки обіцяють під час виборів відмовитися від халяви, а й реально ламають такі традиції.


Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що відмовиться від використання пільги на харчування — продуктів, які купувалися для її сім’ї за рахунок коштів з держбюджету. Про це вона повідомила в ефірі MTV3. «Я не збираюся продовжувати [використовувати пільгу]», — сказала вона.

Раніше газета Iltalehti повідомила, що для С.Марін та її сім’ї, яка мешкає у прем’єрській резиденції, за рахунок бюджету закуповуються продукти для сніданків приблизно на €300 на місяць. У канцелярії Кабміну заявили, що кошти на такі потреби виділялися й іншим прем’єрам.

Згідно з підрахунками, проведеними канцелярією, йдеться про більш велику суму, ніж повідомлялося спочатку. Загалом від січня 2020 до травня 2021 року з бюджету на покупку продуктів для сім’ї прем’єра витрачено понад €14,3 тис., тобто близько €850 на місяць.

Сума не така вже значна. Проте, поліція Гельсінкі вже проводить дослідчу перевірку за цим фактом і обіцяє, що «буде дана оцінка того, чи є підстави підозрювати скоєння посадового або іншого злочину».

У відомстві зазначили, що закон про винагороду для осіб, які займають посаду прем’єра, не передбачає подібної пільги. Але розгляд не торкнеться самої С.Марін: правову оцінку отримає діяльність чиновників канцелярії.