Закон і Бізнес


10,5 тис. скарг у рік не свідчить про погану роботу суддів – член ВРП


03.06.2021 10:34
3075

У 2020 році до Вищої ради правосуддя надійшло 10 489 дисциплінарних скарг. Втім, це не є свідченням поганої роботи суддів чи то незадовільного функціонування судової системи.


Таку думку висловила член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест під час зустрічі у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації голів касаційних судів у складі Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, його Апеляційної палати, голів і заступників голів апеляційних та місцевих судів, організованої Національною школою суддів України, передає «Закон і Бізнес».

Чиновник зауважила, що підставою для подання більшості скарг, як правило, є незгода із процесуальними діями та рішеннями суду. «Мають місце і нарікання на процесуальні порушення, необ’єктивний підхід до розгляду справ, безпідставне затягування строку розгляду справи, - визнала вона. - Є, на  жаль, непоодинокі випадки небезпідставних нарікань на недотримання суддями етичної поведінки, що підриває авторитет правосуддя».

Аналізуючи дисциплінарну практику ВРП, С.Шелест зазначила, що Радою враховуються в сукупності всі обставини, що мають значення у дисциплінарній справі, такі як характер порушень, допущених суддею, наслідки, які настали в результаті вчинення проступку, а також дані, що характеризують особу судді, зокрема його репутація, судове навантаження, дотримання суддею етичних стандартів.

Закон і Бізнес