Закон і Бізнес


Гривня тисячу збереже


№23 (1529) 05.06—11.06.2021
2725

Відомо, що платіжні термінали не приймають монети. Як наслідок, громадянин не може переказати 4999 грн. без ідентифікації. А це створює незручності як для платника, так і для банків.


Виправити цей недолік пропонується проектом «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо уточнення окремих положень» (№5559).

Здавалося б, від незначного уточнення — замість «є меншою ніж» записати «не перевищує» 5000 грн. — зітхнуть із полегшенням усі. Принаймні так вважає автор проекту.

Адже фінансові установи не матимуть клопоту із розробкою нових сервісів програмного обслуговування для здійснення таких переказів. Бо не потрібно буде передбачати видачу решту в розмірі 1 грн. з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Звісно, 5000 грн. — не такі вже великі гроші для того, аби злочинці та терористи відмивали їх через платіжні термінали. Тож краще б законотворці подумали про те, аби підвищити цей поріг, і не на гривню, а бодай удвічі, аби не принижувати громадян підозрами, а банки — копіюванням паспортів та ІПН.