Закон і Бізнес


Перспектив здолання дефіциту видатків правосуддя немає – ДСА


.

02.06.2021 13:09
4258

Сьогодні рівень забезпечення фінансовими ресурсами судової гілки влади становить всього 38,4 %. Це найменше за період з 2011 року. Зазначена тенденція, на жаль, зберігається і на 2022 рік.


На це звернув увагу тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков під час інтерактивної лекції у рамках підготовки для підтримання кваліфікації голів Касаційних судів у складі Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати  Вищого антикорупційного суду, голів і заступників голів апеляційних та місцевих судів у Національній школі суддів України, передає «Закон і Бізнес».

Песимістичний прогноз на наступний рік чиновник пояснює тим, що обсяг орієнтовних граничних видатків у 2022 році, забезпечує потребу органів системи правосуддя лише на 53,2 %.

З метою врегулювання питання оплати праці працівників апарату судів та створення належних умов для функціонування судів було розроблено зміни (проект № 5304) до Державного бюджету на 2021 рік (щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами).

Законопроектом пропонується внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Державного бюджету у частині збільшення видатків за КПКВК 0501020 "Здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ правосуддя" на оплату праці працівників апарату судів з нарахуваннями на 503,1 млн грн та на інші поточні видатки 239,0 млн гривень.

Разом з тим, очільник ДСА України зазначив, що навіть у разі прийняття згаданого проекту Закону, критично мінімальний дефіцит видатків системи правосуддя на 2021 рік становитиме ще 2,9 мрд грн за всіма напрямами використання бюджетних коштів.

Закон і Бізнес