Закон і Бізнес


Заплати за пакет


№23 (1529) 05.06—11.06.2021
3361

Україна приєдналася до загальносвітового тренду щодо заборони пластикової продукції. Тож у наступному році магазини вже не зможуть пропонувати покупцям безкоштовну поліетиленову тару для пакування.


Верховна Рада ухвалила Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (на базі проекту №2051-1).

Повідомляється, що кожен українець за рік використовує близько 500 поліетиленових пакетів, а це у кілька разів більше, ніж європеєць. Тому Верховна Рада схвалила закон спрямований на зменшення обсягу використання такої тари.

Втім, під повну заборону потраплять не всі, а лише надтонкі, тонкі та оксорозкладні пакети. Але і тут передбачено виняток: перші можна буде використовувати для пакування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду. Тобто, магазин може фасувати в них цукор чи борошно, але у торговому залі безкоштовних пакетів уже не буде.

Теоретично продавці можуть замінити традиційні «майки» на біорозкладні. Але ціна на такі пакети починається від 2 грн. за штуку. І ця ціна тільки зросте, бо за новим законом на кожному має бути нанесений відповідний напис. 

Мінімальний штраф за використання забороненої тари — 500 неоподатковуваних мінімуми (8500 грн.), за безоплатне розповсюдження інших пакетів — від 100 н.м.д.г. (1700 грн.).

Щоправда, у закладів торгівлі є час, аби якось підготуватися до нововведень. Сам закон почне діяти через півроку, а жорстка заборона — через 9 місяців після оприлюднення.