Закон і Бізнес


Реорганізація з бонусом

Активи ліквідованої юрособи не включатимуться до доходу платника податків


Законотворчість, №5 (992) 29.01—04.02.2011
2901

Особливості обліку під час реорганізації юридичних осіб визначено п.153.15 ст.153 розд.ІІІ Податкового кодексу. Відповідно до нещодавно прийнятих норм правонаступник не включає до складу доходу платника податку боргові вимоги та матеріальні активи, отримані від юридичної особи, що припинила свою діяльність у зв’язку з реорганізацією.


Квітневі новації

У Державній податковій адміністрації пояснюють, що відповідно до підрозд.4 розд.ХХ «Перехідні положення» кодексу розд.ІІІ застосовується під час розрахунків з бюджетом, починаючи з доходів і витрат, що отримані й проведені з 1.04.2011.
Балансова вартість осно¬в¬них фондів та нематеріальних активів юридичної особи, що припиняється, включається до складу бବлансової вартості від¬повід¬них груп основних фондів та нематеріальних активів платника податків — правонаступника на дату затвердження передавального акта та підлягає амортизації в порядку, визначеному статтями ПК.
Собівартість запасів, які обліковуються стосовно юридичної особи, що припиняється, включається до складу собівартості запасів правонаступника на дату затвердження передавального акта.
Якщо визначена цим розділом дата збіль¬шення витрат, здійснених (нарахованих) юридичною особою, що припиняється, не настала до моменту затвердження передавального акта, такі витрати враховуються в обліку платника податків — правонаступника. Останній набуває право на збільшення витрат у загальному порядку, визначеному цим розділом. Це правило застосовується тବ¬¬кож:
l до суми витрат, що обліковуються відповідно до цього розділу в особливому порядку (витрат на придбання цінних паперів, деривативів тощо), та не врахованих у зменшення доходів платника податку до моменту затвердження передавального акта;
l до суми доходу, отриманого (нарахованого) платником податку, що припиняється, та не включеного до доходу до моменту затвердження передавального акта.
Від’ємне значення об’єкта оподаткування звітного періоду, яке обліковувалось у платника податку, що припиняється, на дату затвердження передавального акта, включається до складу витрат платника податку — правонаступника. Зазначене положення також застосовується до суми від’ємного значення, що обліковується в особливому порядку відповідно до цього розділу в платника податку, що припиняється (від’ємне значення за операціями із цінними паперами, деривативами, правами вимоги тощо).
Положення, передбачені абз.8 зазначеного пункту, не застосовуються в разі, якщо платник (платники) податку, що припиняється, та платник податку — правонаступник були пов’язаними особами менш ніж 18 послідовних місяців до дати завершення приєднання.
Склад витрат (доходів), передбачених цим підпунктом, та їх оцінка визначаються за даними та документами обліку юридичної особи, що припиняється, на дату затвердження передавального акта.

Правила об’єднань

Згідно з пп.153.15.2 п.153.15 ст.153 кодексу при проведенні реорганізації у формі злиття, приєднання, перетворення юридичної особи, що передбачає обмін акцій в юридичній особі, котра припиняється, на акції в юридичній особі — правонаступнику, вар¬тість акцій юридичної особи — правонаступника в обліку акціонера визначається в розмірі вартості акцій юридичної особи, випуск яких був скасований (припинений тощо) в результаті реорганізації.
У разі проведення реорганізації у формі поділу, що передбачає розподіл акцій між акціонерами юридичних осіб, які утворюються внаслідок реорганізації, вартість таких акцій в обліку акціонерів визначається в сумі, що дорівнює вартості частки акцій в юридичній особі, котра реорганізується, пропорційній вартості чистих активів юридичної особи, що утворилася в результаті реорганізації, та загальної вартості чистих активів юридичної особи, яка реорга¬нізувалася. Вартість чистих активів юридичних осіб, про котрі йдеться в цьому абзаці, визначається за даними розподільчого балансу на дату його затвердження.
У ДПАУ звертають увагу на те, що на суб’єктів господарювання, які в період після набрання чинності кодексом утворені шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), не поширюється дія п.154.6 ст.154 ПК, тобто такі платники податків не зможуть застосовувати ставку податку 0%.
Стосовно податку на додану вартість слід урахувати, що відповідно до п.183.17 ст.183 кодексу особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа в порядку, ви¬значеному ПК, зокрема й тоді, коли до такої особи перейшли обов’язки зі сплати податку у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу.
Згідно з пп.196.1.7 п.196.1 ст.196 кодексу операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об’¬єктом дії податку на додану вартість.
У разі проведення опера¬цій, передбачених пп.196.1.7 п.196.1 ст.196 кодексу, не застосовуються правила ст.199 ПК та податковий кредит не зменшується (п.199.6 ст.199 кодексу).
Також на випадки реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення не поширюється п.184.7 ст.184 ПК в частині визнання умовного постачання залишків товарів та необоротних активів, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту, та нараху¬вання податкових зобов’язань.