Закон і Бізнес


Пиво членам профспілки!


№22 (1528) 29.05—04.06.2021
2765

Чи може роботодавець установлювати правила поведінки не тільки на роботі, а й у вільний час? В Австралії, наприклад, занепокоїлися, що шахтарі п’ють надто багато пива вечорами.


Найбільша гірничодобувна компанія у світі BHP Billiton вирішила боротися з пияцтвом на рудниках і заборонила шахтарям пити пиво в гуртожитках після 21.30. Нові правила обурили профспілкових активістів, які угледіли у них порушення прав гірників на приватність і відпочинок у позаробочий час, пише CartEgg.

Крім того, що пиво не можна пити пізно ввечері, так ще керівництво компанії обмежило і добове вживання пінного напою — не більше 4 банок. В Австралії це близько літра пива.

Утім, як зазначають у профспілці, заборона не завадить шахтарям їздити за випивкою в сусідні міста. Зміни торкнуться не тільки шахтарів, а й обслуговуючого персоналу. Наприклад, кухар, який закінчує зміну після 21:30, також позбудеться шансу випити пива по закінченні робочого дня.

Нові правила повинні набути чинності з 1 липня. Причому BHP Billiton посилює правила вживання алкоголю вже удруге з початку року: в лютому робочих обмежили шістьма банками.