Закон і Бізнес


Підводний світ


Острови приваблюють туристів, у тому числі з України, своїм багатим (поки що) підводним світом.

№22 (1528) 29.05—04.06.2021
3097

Якщо ви ще не були на Мальдівах — поспішіть. На думку місцевої влади, незабаром ці острови можуть просто зникнути з карти світу. Усьому виною — глобальні зміни клімату.


Як заявила міністр навколишнього середовища, зміни клімату і технологій країни Амінат Шауна, Мальдіви можуть зникнути до кінця століття, якщо світова спільнота швидко та узгоджено не боротиметься зі зміною клімату. За її словами, якщо довкілля і далі буде зазнаватиме такої самої шкоди, як зараз, то вже до 2100 року островів не буде.

«Зміна клімату реальна, а ми — найбільш вразлива країна у світі», — заявила міністр в ефірі телеканалу CNBC.

Річ у тім, що Мальдіви — це найбільше у світі «коралова» держава, що розташована в екваторіальних водах Індійського океану. Вона являє собою ланцюг із 26 атолів, що складаються з 1192 коралових острівців. 80% суші на висоті лише 1 м над рівнем моря, найвища точка — 2,4 м. Це призводить до того, що на більшій частині архіпелагу спостерігаються повені, а також відбувається руйнування берегової лінії.

Також, за словами міністра, влада Мальдів уже зробила певні зусилля, аби мінімізувати вплив зміни клімату. Так, наприклад, у країні вживаються заходи з охорони прибережних районів.

Крім того, робляться спроби викликати відновлення росту коралових рифів. Але поки — безуспішно. Адже потепління стосується не тільки повітря, а й океанських вод, що згубно позначається на коралах.