Закон і Бізнес


Не читав, але засуджує


Суддя Кирило Гарник

№22 (1528) 29.05—04.06.2021
6108

Законник вирішив розглянути заяву представника позивача про забезпечення позову таким чином, аби почути усіх учасників процесу. Проте у відповідь отримав образи у публічному просторі від особи з більш як мільйонною аудиторією.


Суддя з Окружного адміністративного суду м.Києва Кирило Гарник розглядав справу за позовом до Міністерства інфраструктури про визнання протиправним та нечинним наказу «Про внесення змін до нормативно-правових актів Міністерства транспорту та зв’язку та Міністерства інфраструктури» від 6.04.2021 №201. 

Проведення підготовчого засідання все відкладалось, коли на адресу суду надійшла заява представника позивача про забезпечення позову шляхом зупинення дії акту. Оскільки заява надійшла саме у день підготовчого засідання, суддя прийняв рішення розглянути її в тому ж засіданні.

Заслухавши сторони, К.Гарник задовольнив заяву. Проте замість того, щоб оскаржувати ухвалу, посипалися публікації у соціальній мережі. В них суддю називали «ворогом народу» та іншими образливими епітетами, стверджували, що він «отримав гроші за це рішення», лунали заклики відшукати його домівку і висловити усе, що про нього думають в обличчя – тому що він «змусив 150 тис. моряків заново платити побори».

Законник звернувся до Вищої ради правосуддя (№2152/0/6-21) та Генерального прокурора, зазначаючи, що дані публікації підривають його авторитет й авторитет суду. До того ж в них лунають прямі заклики до вчинення протиправних дій щодо нього та його родини. При тому, що публічна особа, яка публікує на своїй сторінці образи і заклики, не є учасником справи, не бачила вказану ухвалу, оскільки вона не була опублікована. Але для власної аудиторії підписників у 1,2 млн уже створюється упереджена думка по відношенню до судді та суду.