Закон і Бізнес


По прикладу Джолі


№22 (1528) 29.05—04.06.2021
3075

Про проблему вимирання бджіл говорять в усьому світі. Як приклад останній спільний фільм «Нешіонал Джіографік» та акторки Анджеліна Джолі про зникнення бджіл.


В Україні також розуміють небезпеку та наслідки. Утім, не лише для довкілля, але й для медового бізнесу. Тож у парламенті зареєстрували проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту бджіл» (№5503). Автори пропонують встановити відповідальність за застосування засобів захисту рослин якщо вони створили небезпеку отруєння, загибелі бджіл та бджолиних сімей. У диспозиції статті йдеться про стимулятори росту для рослин, мінеральні добрива, прилипачі та інші препарати для обробки медоносних рослин у період медозбору та льоту бджіл.

Необхідність введення додаткового складу злочину в пояснювальній записці йдеться, що пасічники беззахисні. Адже коли бджоли гинуть від хімікатів, то скаржитися поліції немає сенсу, бо немає складу злочину. За останні роки в Україні загинули десятки тисяч бджіл через використання фермерами засобів захисту рослин у період медозбору. 

Тож якщо такий закон приймуть, на фермерів та їхні господарства чекатиме штраф від 17 до 34 тис. грн. або позбавлення волі до 3 років за вбивство бджіл.