Закон і Бізнес


Установлення пріоритетів


.

№22 (1528) 29.05—04.06.2021
3115

«Судовий контроль за виконанням є пріоритетним». З таким повідомленням до колег звернувся заступник голови Асоціації приватних виконавців України Анатолій Телявський.


Спікер виступив у рамках IV Судового форуму Асоціації адвокатів України. Представник спільноти приватних виконавців зосередив свій виступ на проблемі судового й відомчого контролю за виконанням рішень Феміди.

За словами А.Телявського, регулятор повинен зрозуміти, що ні Міністерство юстиції, ні його посадові особи не уповноважені скасовувати або змінювати процесуальні рішення приватного виконавця й не повинні перебирати на себе функції суду в контролі за виконанням рішень. Виключно суд має повноваження перевіряти та встановлювати факт порушення щодо процесуальних рішень, дій та бездіяльності приватного виконавця. Ця ключова норма закріплена і в Конституції, і в законах, які стосуються приватних виконавців, — «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

«Таким чином, судовий контроль у системі виконання рішень суду повинен бути всеохопним і пріоритетним. Сподіваємося, експертна спільнота і представники міністерства пам’ятають і розуміють це», — підсумував А.Телявський.