Закон і Бізнес


Громади отримають рівні повноваження у ДРАЦС – підписано Закон


.

25.05.2021 11:07
2589

Повноваженнями реєструвати народження, смерть, шлюб та розлучення наділено виконавчі органи всіх міських рад та відповідні відділи міських управлінь юстиції всіх міст України.


Президент Володимир Зеленський підписав Закон № 1427-ІХ  «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв'язку з укрупненням територіальних громад», передає «Закон і Бізнес». 

Згідно з текстом документу, виконавчі органи всіх міських рад та відповідні відділи міських управлінь юстиції всіх міст наділяються повноваженнями державної реєстрації актів цивільного стану. Таким чином усі територіальні громади отримають однакові повноваження у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та, на переконання ОП, зможуть забезпечувати потреби своїх мешканців, зокрема збережуть доступність послуг та швидке їх надання.

В Офісі Президента актуальність документу пояснюють так: «Необхідність його ухвалення зумовлена тим, що в законодавстві України було закріплено різний обсяг повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану між різними територіальними громадами». Тобто виконавчі органи сільських, селищних, міських рад проводять державну реєстрацію народження, шлюбу, смерті. А міста обласного значення, об’єднані та укрупнені територіальні громади, що утворені на базі таких міст, не мали повноважень у сфері ДРАЦС.

Закон і Бізнес