Закон і Бізнес


«Мені гидко брати гроші!»


.

№22 (1528) 29.05—04.06.2021
3183

Можливо, тяга до хабарів і бюджетних грошей це щось схоже на клептоманії, а зовсім не злочин. В Іспанії вирішили це перевірити і запустили спеціальну програму для чиновників, засуджених за корупцію.


Програма реабілітації експериментальна і спрямована на «повернення» екс-чиновників, «які можуть перестати красти», назад в суспільство. Вона розрахована на 11 місяців і включає 32 сеансу групової терапії під наглядом психіатрів.

Як повідомляє The New York Times, курс лікування проходить у тюрмах, де перебувають засуджені за корупційні злочини. Зокрема, учасники програми обговорюють такі теми, як «особисті здібності» і «цінності».

Такий курс реабілітації був запущений у березні цього року і діє в 9 іспанських в’язницях. Участь у програмі — добровільна. Як зазначає видання, ув’язнені не отримають якихось особливих привілеїв, як-то скорочення строку відсидки за участь в експерименті. Однак адміністрація тюрем пообіцяла, що позитивно оцінить цей факт при ухваленні рішення про умовно-дострокове звільнення.

Серед учасників програми — зять короля Іспанії, гандболіст і дворазовий призер Олімпійських ігор Ін’які Урдангарін, засуджений за привласнення кількох мільйонів євро з громадських фондів.

До речі, у 2020 році міжнародна організація Transparency International поставила Іспанію на 32 місце серед 180 країн за рівнем поширення корупції.