Закон і Бізнес


Успіх за ознакою статі

Універсальний рецепт мотивації працівників: чи існує він?


№21 (1527) 22.05—28.05.2021
Альона КАУФМАН
3818

За кордоном жінки-юристи бояться йти в декретну відпустку, адже ризикують бути скинутими з професійного олімпу. Чи існують такі ризики в Україні та чому на певному етапі кар’єристки сходять із дистанції?


Що їх мотивує?

У звіті про людський розвиток за 2020 рік за індексом гендерної нерівності Україна посідає 52-ге місце серед 162 країн. Показник зайнятості жінок в Україні становить 47%. А от, за даними дослідження Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» за 2019-ий, у середньому жінкам платили на 23% менше.

Чи легко втриматися на керівній посаді, маючи нерівні умови? Що мотивує та як бути успішною на роботі та в родині? Усі ці питання обговорили жінки, які займаються бізнесом, зокрема юридичним, у межах засідання «Клубу юристОК», організованого Асоціацією правників України.

Учасниці засідання погодилися, що мотивація залежить не від гендеру, а від емоцій та сенсу. Керуючий партнер Engarde Attorneys at Law Ірина Назарова переконана, що мотивація кожної людини поділяється на дві частини — внутрішню та зовнішню. Спочатку людина прагне заробляти гроші, щоб задовольнити свої елементарні потреби, і лише потім починає задумуватися про духовні та емоційні тригери.

Партнер Integrites Олена Перепелинська розповіла: для неї було відкриттям, що мотиваційні тригери в кожного покоління абсолютно різні. «Неправильно думати, що, якщо ви знайшли те, що мотивує вас, воно буде мотивувати інших», — сказала вона.

О.Перепелинська говорить: те, що мотивує старше покоління, узагалі не має жодної цінності для молодшого. І це не питання країни чи статі — усе залежить від розвитку суспільства та світових тенденцій. Молодим юристам недостатньо просто працювати в хорошій фірмі та комфортних умовах, важливу роль для них відіграє особиста зацікавленість у справі. Якщо такого балансу немає, то молодий фахівець довго не затримається.

Іншим елементом мотивації, дещо спільним для всіх поколінь, є атмосфера в колективі, спільні цінності та відчуття причетності до великої мети. З огляду на психотип людини можна вдало підібрати ключ до її мотивації. Для когось це дух конкуренції та бажання бути першим, для когось — відчуття особистої цінності та поваги. Утім, юрист радить: якщо ви вже приміряли на себе роль ментора, то варто орієнтувати на тригери самомотивації. Адже світова практика показує, що це найефективніший вид стимулювання.

Також бажано ще на старті співпраці отримати від майбутнього колеги відповідь на запитання: «Ви сюди йдете, щоб що?». Тоді можна буде взяти від кожного за його вмінням і вирішити завдання ефективно та швидко.

Кар’єра чи сім’я?

Людина може реалізувати себе у двох іпостасях — праці та родині. Утім, чи можна говорити про рівні умови та середовища для досягнення успіху на роботі та вдома? І.Назарова говорить, що в деяких сферах, зокрема міжнародному праві, на верхніх щаблях завжди жінки. Водночас у Великій Британії жінка, яка вже стала керуючим партнером юридичної компанії, боїться йти в декрет чи відволікатися на родину. Адже через жорстку конкуренцію на ринку ніхто не буде чекати, поки хтось виховає дітей.

В Україні такої дискримінації немає. Проте є купа інших проблем. У правничих колах часто виринає запитання: «Куди діваються жінки, які будували успішну кар’єру?». Досвід показує, що їх «зрізає» родина. А.Перепелинська говорить, що в суспільства занадто завищені очікування від жінки та вимоги до неї.

Нав’язані гендерні стереотипи кожного дня тиснуть і заважають. На співбесіді HR-менеджера не цікавить, як багатодітний батько буде поєднувати роботу та виховання дітей, а от жінки чують такі запитання постійно. Тож захоплена роботою людина в якийсь момент розуміє, що їй потрібний баланс. У результаті таке прагнення призводить до випадання з робочих процесів.

Водночас завищених очікувань від чоловіка в суспільстві немає. Можливість його спокійно будувати кар’єру демотивує жінку, і рано чи пізно вона обирає менш конкуренту сферу або жертвує родиною заради того, щоб бути гідним суперником.

Адвокат Лариса Денесенко говорить, що допомогти жінкам-юристам можуть зміни у свідомості суспільства. Завдання держави та юридичних фірм — запобігти хвилюванням, що жінка не зможе претендувати та керівні посади та високі гонорари.

Тож кар’єра чи сім’я? У кожного свій баланс, головне — не піддаватися архаїчним шаблонам і стереотипам. Інколи дійсно варто скинути темп в одній сфері, щоб надолужити в іншій.