Закон і Бізнес


У судді — без реферату


№10 (1100) 09.03—15.03.2013
3003

Кандидатів у судді пропонують позбавити обов’язку готувати реферати. У парламенті переконані, що підготовка письмової роботи лише ускладнює відбір, але не вдосконалює його.


Відповідну ініціативу висунув народний депутат Володимир Пилипенко, який підготував законопроект «Про внесення зміни до статті 29 Закону України «Про Вищу раду юстиції» (№2471). Парламентар пропонує виключити положення закону, що зобов’язують кандидата на посаду судді подавати до ВРЮ примірник реферату з питань правознавства та рецензію на нього.

В.Пилипенко звертає увагу на ту обставину, що нинішні етапи добору дають можливість усебічно та об’єктивно визначити ступінь відповідності особи високим вимогам, які висуваються до судді. Натомість необхідність подання реферату, переконаний нардеп, є зайвою перешкодою, тим паче що письмова робота не здатна об’єктивно відобразити професійні, моральні та ділові якості кандидата.

«Фактично реферат є необгрунтованою та необ’єктивною перешкодою на шляху кандидата на посаду судді після того, як така особа вже отримала рекомендацію згідно з Конституцією. Тому прийняття даного закону сприятиме вдосконаленню процедури призначення на посаду суддів та дозволить скоротити її загальну тривалість», — відзначив народний депутат у коментарі «ЗіБ».