Закон і Бізнес


Пропаганда залежності


.

№21 (1527) 22.05—28.05.2021
4390

На рекламу сайтів та соцмереж, де продаються наркотичні засоби, можна натрапити в під’їзді, переході, метро та навіть на асфальті. На додачу деякі медійні особи не цураються пропагувати вживання цих речовин.


У парламенті вирішили розпочати боротьбу зі злочинною рекламою та пропагандою наркотиків. Для цього нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» №5496.

Документом пропонують криміналізувати рекламу або пропаганду наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Якщо злочинця піймають, то йому загрожує штраф від 51 до 85 тис. грн. або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Карати пропонують за розміщення реклами в Інтернеті, громадських місцях, у тому числі на будинках, спорудах, дорожньому покритті, інших об’єктах інфраструктури, на транспорті чи ЗМІ «шляхом поширення зображень, цифрових знаків або назв, штрих та скан-кодів, веб-адрес, облікових записів у соціальних мережах та месенджерах».

Хоча розробники проекту й намагалися втиснути в одну статтю чимало діянь, способів та місць все ж ні слова не зазначили про відкритий продаж пристосувань для вживання наркотичних засобів. А вони, до речі, зараз відкрито продаються у великих торгових центрах поряд з тютюновими виробами.