Закон і Бізнес


Заохочення до щеплення


.

№21 (1527) 22.05—28.05.2021
3077

Аби українці не боялися щеплення та не вірили страшилкам, буцімто від деяких вакцин можливі проблеми зі здоров’ям, потрібно переконати їх у зворотному. А для цього— застрахувати.


Народні депутати внесли проект «Про внесення змін до деяких законів України з метою соціального захисту осіб, які отримали профілактичне щеплення (вакцинацію) проти інфекційних хвороб» (№5484).

Як зазначають автори, згідно з опитуванням КМІС, на початок травня більше половини українців не готові зробити щеплення з різних причин, зокрема, через недовіру тим вакцинам, що пропонують в Україні. І єдиним дієвим способом заохотити їх нардепи вважають покриття ризиків їх можливих захворювань, включаючи тимчасову непрацездатність, інвалідність, смерть. Але при цьому не збільшуючи розмір самого внеску, а поклавши ці видатки на бюджет або тих, хто допустив неякісні вакцини на територію країни або порушили правила їх зберігання.

Максимальний розмір страхового відшкодування пропонується встановити на рівні 350 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (майже 795 тис. грн.). Утім, страховка діятиме не довше року після першої вакцинації, а також не поширюватиметься на осіб, які зробили щеплення у платних закладах, закордоном або вакциною, яка не зареєстрована в Україні.

Аби отримати кошти, потрібно буде довести зв’язок між вакцинацією та настанням наслідків, що має підтвердити лікар або патологоанатом.