Закон і Бізнес


Про представництво юридичної особи


.

№21 (1527) 22.05—28.05.2021
4967

Керівник юридичної особи має право реалізовувати процесуальні права сторони без подання документів, що засвідчують його повноваження.


Про це нагадав Касаційний адміністративний суд, розглядаючи скаргу на відмову апеляційного суду у відкритті провадження у справі №640/27279/20. Останній мотивував своє рішення тим, що до апеляційної скарги не долучено жодних документів, які б підтверджували, що особа, яка підписала скаргу, є головою громадської організації.

Як зауважив КАС, юридичні особи, суб’єкти владних повноважень беруть участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, або через представника. При цьому в порядку самопредставництва юрособу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами.

Кодекс адміністративного судочинства не вимагає додавання до апеляційної скарги документів, що підтверджують повноваження відповідного керівника у випадку самопредставництва юрособи. За наявності сумнівів щодо наявності у особи, яка підписала скаргу, повноважень на вчинення таких дій в порядку самопредставництва юрособи, суд може скористатися відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.