Закон і Бізнес


Законопроект про обрання членів ВРП не відповідає Конституції – Вища рада правосуддя


.

19.05.2021 13:52
2565

ВРП застерігає Парламент від ухвалення проекту закону про порядок призначення на посади членів Ради, адже його норми суперечать Основному Закону.


Йдеться про законопроект від 15.02.2021 №5068 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу ВРП.

Текст документу передбачає запровадження Етичної ради у складі трьох осіб, визначених РСУ, і трьох осіб, визначених міжнародними організаціями. Вона має встановлювати відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, визначати конкурсні засади добору кандидатів для здійснення відповідним органом обрання (призначення) члена ВРП, оцінювати відповідність критеріям діючих членів ВРП (крім голови Верховного Суду).

Вища рада правосуддя вважає за необхідне звернути увагу народних депутатів України на суттєві недоліки законопроекту, його антиконституційні положення та високу ймовірність руйнівних наслідків його ухвалення.

ВПР наголошує, що відповідно до Конституції України брати участь у формуванні органів державної влади, тим більше конституційних органів, мають право громадяни України, а не іноземці. Участь міжнародних партнерів у формуванні конституційних державних органів фактично є посяганням на державний суверенітет України. Вони можуть бути наділені виключно дорадчою функцією. Крім того, законопроектом передбачено, що з дня внесення подання про звільнення члена ВРП з посади з підстав невідповідності критеріям доброчесності такий член ВРП відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення органом, що обрав цього члена ВРП. Водночас не зазначено, впродовж скількох днів цей орган має ухвалити таке рішення. За відсутності обмежень у часі, а також обмежень щодо кількості членів ВРП, які одночасно можуть бути відсторонені від посади, виникає реальна загроза блокування роботи ВРП на тривалий строк. Це робить неможливим виконання владних повноважень колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування через рішення органу, який не наділений повноваженнями зупиняти роботу органів державної влади.

Тож у ВРП упевнені, що наразі законодавством України передбачені всі необхідні механізми та процедури для перевірки відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів ВРП. Створення органу, який не має під собою конституційної основи, надання представникам, визначеним міжнародними організаціями, домінантного права голосу при формуванні конституційного органу може стати небезпечним прецедентом, негативно вплинути на роботу судової системи, призвести до втрати суб’єктності нашої держави.

Закон і Бізнес