Закон і Бізнес


Розлучення без меж


.

№21 (1527) 22.05—28.05.2021
3788

У парламенті вважають, що норми Сімейного кодексу, що забороняють розлучення під час вагітності та до досягнення дитиною року, є дискримінаційними.


У пояснювальній записці до проекту «Про внесення змін до статті 110 та 111 Сімейного кодексу України» (№5492) йдеться, що навіть у випадку домашнього насильства, суд може відмовити постраждалій особі у розірванні шлюбу. Наприклад, торік суди 175 разів відмовили в розірванні шлюбу, навіть якщо на кривдника вже були складені адмінпротоколи. 

Також у чинному законі передбачено строк для примирення подружжя, а це, на думку авторів, сприяє подальшому вчиненню насильства. 

Аби не дискримінувати жінок та інститут шлюбу, нардепи пропонують виключити зі ст.110 СК норму про заборону розлучатися в період вагітності та до досягнення дитиною одного року. Натомість ст.111 СК навпаки пропонують доповнити нормою: якщо причиною розірвання шлюбу є «ознаки домашнього насильства», то процедура примирення до подружжя не застосовується, незалежно від результатів розгляду адміністративних, цивільних або кримінальних справ.

Утім, за такого формулювання суддя, який розглядатиме заяву про розірвання шлюбу, має або спиратися на покази свідків для підтвердження цих ознак, або чекати, аби такі твердження все ж були підкріплені судовими рішеннями.