Закон і Бізнес


Працювати треба менше


№10 (1100) 09.03—15.03.2013
3094

Народні депутати вирішили подарувати громадянам додаткові чотири дні відпустки. Щоправда, відпочинок парламентарів все одно триває довше, ніж відпустка українців.


З пропозицією дозволити українцям більше відпочивати виступили представники ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов і Андрій Павловський, які підготували проект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо тривалості щорічної основної відпустки)».

Наразі ст.75 Кодексу законів про працю встановлює мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки — 24 календарні дні на рік. Однак, наголошують парламентарі, це не відповідає європейським стандартам трудового права.

Тому нардепи пропонують прописати в кодексі, що відпустка повинна становити не менше 28 днів. Передбачається збільшити час відпочинку і для деяких інших категорій громадян, наприклад працівникам, зайнятим на підземних гірничих роботах на глибині 150 м і нижче. Вони можуть брати відпустку тривалістю 32 дні замість нинішніх 28.

Для себе нардепи відпустку збільшувати не пропонують. Щоправда, вона і так досить суттєва. Відповідно до закону «Про статус народного депутата України» парламентарю надається щорічна оплачувана відпустка в міжсесійний період тривалістю 45 календарних днів. Та й роботу нардепів в інший час практично ніхто не контролює.