Закон і Бізнес


Про страхове відшкодування


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3868

Відмова у виплаті страхового відшкодування у разі не повідомлення страховика про суттєві зміни із транспортним засобом, що вливає на ступінь визначення страхового ризику, не суперечить вимогам закону.


У справі №937/7972/19 позивач оскаржував відмову у виплаті страхового відшкодування за автомобіль Toyota Camry, який було фактично знищено пожежею, яка за версією слідства, сталася внаслідок підпалу. Адже страхова компанія посилалася на той факт, що її не було повідомлено належним чином про обладнання транспортного засобу газобалонним обладнанням.

Суди першої та апеляційної інстанції дійшли висновку, що таке невиконання обов’язку за договором не підпадає під підстави та критерії для відмови у виплаті, визначені законом. Тож суд стягнув зі страхової компанії вартість автомобіля в сумі майже 745 тис. грн. та пеню за несвоєчасну виплату.

Проте Касаційний цивільний суд у постанові від 14.04.2021 констатував, що згідно з договором страхувальник зобов’язався надати інформацію страховику про відомі йому обставини, що мають істотне значення для оцінки ступеня страхового ризику. Водночас, суди попередніх інстанцій не звернули увагу, що застрахований транспортний засіб на момент виникнення пожежі був переобладнаний, але позивач не здійснив державну перереєстрацію переобладнання в органах Міністерства внутрішніх справ та в порушення умов договору не повідомив страховика про суттєві зміни, що сталися із застрахованим транспортним засобом. А це відповідно положень договору страхування є однією з підстав відмови у виплаті страхового відшкодування.

Тож КЦС скасував попередні судові рішення та постановив нове — про відмову в позові.