Закон і Бізнес


Наука на продаж


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3425

Вочевидь збільшення під куполом Верховної Ради обранців з науковими ступенями бентежить інших нардепів, а тому вони вирішили боротися за академічну доброчесність.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (№5461) пропонує розширити перелік порушень академічної доброчесності та закріпити поняття академічного твору. Якщо ідею підтримують, то за передачу або посередництво при передачі автором академічного твору або його частини третій особі для подальшого використання цією особою як автором педагогічним, науково-педагогічним та науковим кадрам загрожуватиме позбавлення вченого звання. Принаймні, таку відповідальність за порушення академічної доброчесності зараз передбачено в профільному законі.

Втім, йти далі законодавці чомусь не захотіли. Хоча в пояснювальній записці визнали, що поширенню плагіату та замовного матеріалу в науковому середовищі сприяє відсутність ефективного покарання, обмеження в законодавстві, слабкість у застосування, правових норм вищими навчальними закладами щодо виявлення плагіату, відсутність етичних норм щодо сприйняття плагіату, відчуття безкарності. До того ж за порушення наукової чистоти хоча б якісь санкції спрямовані на науковця, а не на покупця. Тож поки існуватиме попит — існуватиме й пропозиція, за яку судячи з проекту не дуже хочуть карати.