Закон і Бізнес


Очі бояться — руки голосують

Нардепи підтримали «рекриміналізацію» товарної контрабанди, хоча підозрюють, що це наповнить не ті кишені


Максим Бужанський вважає, що криміналізація товарної контрабанди може призвести до гниття та розкрадання вилученого краму.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
Каріна ПЕТРАШ
4370

Завдання побороти незаконне переміщення товарів через кордон ставив кожен із президентів. Настала черга й Володимира Зеленського. В офісі глави держави розробили проект, схожий на закон, що діяв до декриміналізації товарної контрабанди. Утім, деякі депутати документ розкритикували.


Iphone — це не контрабанда

В Офісі Президента взяли курс на боротьбу з контрабандою. Спочатку були санкції проти громадян, які, за даними Ради національної безпеки і оборони та гаранта, є контрабандистами та проголошення курсу на боротьбу з економічним тероризмом. Тепер — невідкладний проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України» (№5420). Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності після активного обговорення підтримав главу держави та рекомендував схвалити документ у першому читанні.

Як повідомляв «ЗіБ», чиновники з ОПУ пропонують доповнити карний закон трьома новими складами злочинів — контрабанда товарів, контрабанда підакцизних товарів, недостовірне декларування. Керівник експертної групи директорату з питань юстиції та правоохоронної діяльності Олександр Нагорнюк-Данилюк зазначив, що наявний зараз механізм боротьби з контрабандою не працює та не забезпечує превентивну функцію.

Розробники проекту свідомо зробили санкцію жорсткою. Наприклад, якщо особу впіймають на контрабанді товарів у значному розмірі, то на неї чекатиме штраф від 170 тис. до 425 тис. грн. А от у разі повторного вчинення злочину сума штрафу коливатиметься від 850 тис. до 1275 тис. грн. або позбавлення волі. За словами доповідача, у них є уявлення про реалізацію цих змін, а тому якщо переміщення через митний кордон України контрабандних товарів здійснює підприємець, то судам краще звертати увагу на штраф, а не на більш суворі санкції.

Якщо ж контрабанда товарів учинена в значному розмірі, а відповідно до примітки загальна вартість предметів має у 100 і більше разів перевищувати установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а це 113,5 тис. грн., то особі буде загрожувати чималий штраф.

Суворість санкції та поріг шкоди відразу збурив деяких нардепів. Олександру Устінову не вдоволило, що чиновники з ОПУ хочуть карати людей за контрабанду лише трьох смартфонів компанії Apple, з підакцизними товарами поріг у 50 тис. грн., на його думку, взагалі немислимий. Позицію колеги підтримав і народний депутат Григорій Мамка, який вказав, що у разі прийняття цього закону держава буде бігати за так званими торбешниками.

Утім, щоб не саджати та не штрафувати на чималі суми в проекті є норма, яка передбачає звільнення від кримінальної відповідальності. Так, особа, яка вчинила злочини, вказані у проекті може уникнути санкцій, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності внесе подвійний митний платіж. Тобто те саме, що фактично діє і тепер.

Усюдисуща СБУ

Продовжуючи презентацію проекту О.Нагорнюк-Данилюк, зазначив, що нові склади злочину будуть підслідні Бюро економічної безпеки України. Але допоки воно не запрацює у штатному режимі цю функцію буде покладено на органи Державної фіскальної служби.

Щодо підслідності в О.Устінової також виникли зауваження, адже попри загальне правило про передачу цих справ ДФС у проекті немає жодної заборони щодо залучення до справи оперативників Служби безпеки. «Вони можуть залучати оперативників СБУ. Якщо в законі «Про Бюро економічної безпеки України» є заборона на залучення працівників СБУ, то тут вона не діє. «А тому без будь-яких перешкод силовики та їхні контррозвідувальні підрозділи зможуть бути залученими для «шманання бізнесу», — сказала нардеп. На такі закиди доповідач відповів, що вказувати на можливі незаконні та злочинні дії заради критики проекту — неправильно.

Утім, не СБУ єдиними. Нардеп від монобільшості Максим Бужанський сказав, що хоча він особисто дуже поважає всі ініціативи Президента, але реалізація цього проекту може призвести до того, що конфісковані товари будуть в кращому випадку гнити на складах, а гіршому просто розкрадатимуться. «Зараз якщо контрабандист попався його товар конфіскується, а він відразу платить штраф. Тобто держава швидко дістає можливість наповнити бюджет. Як тільки це питання буде криміналізоване, ми отримаємо тони справ, і лише мізерна частка дійде до суду», — сказав М.Бужанський. Утім, нардеп погодився, що єдине, що варто криміналізувати — це підакцизні товари.

Інших нардепів непокоїло питання, чому в проекті ні слова про зміни до Митного кодексу, адже ігнорування цього питання може призвести до дублювання. Утім, за словами О.Нагорнюка-Данилюка, що зміни до МК вносити не потрібно з огляду на криміналізацію діяння з вказівкою на значну шкоду. «У примітках до проекту визначається, коли починає діяти кримінальна відповідальність. Тому норми МК будуть діяти в частині, яка некриміналізована. Тобто ці статті будуть діяти паралельно. Як, наприклад, з дрібними крадіжками. До однієї суми — це адміністративна відповідальність, при збільшенні порогу — кримінальна», — сказав він.

Спостерігати за народними депутатами, які публічно підозрюють СБУ в корупції та рейдерстві, митників — у давно налагодженій роботі з контрабандистами, представник ОПУ лише кивав головою після висловів про абсолютну залежність монобільшості від гаранта. Тож, здається, що розуміння європейських цінностей у громадян та тих, хто називає себе владою, полярно різні.

Це ж уже було

До речі, назвати криміналізацію товарної контрабанди ноу-хау не можна. Адже до 2012 року відповідальність за такі дії існувала. Утім, після набуття чинності закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» №4025-VI контрабанда товарів була декриміналізована, а адміністративна відповідальність за порушення правил переміщення товарів через митний кордон — посилена. До вступу в силу закону №4025-VI за контрабанду був передбачений штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн.) або конфіскація товарів, а також конфіскація транспортних засобів, що використовувались для переміщення цих товарів, у тому числі зі всілякими «схованками». Після внесених змін контрабандистам загрожує штраф у розмірі 100% вартості товарів та його конфіскація.

Після кількох років реалізацій цих норм у мережі з’явилися статті із заголовками «Декриміналізація товарної контрабанди була помилкою». Натомість навіть колишній Генпрокурор і «на 100% своя людина», як казав про Руслана Рябошапку В.Зеленський, коментуючи проект одразу після його появи, спрогнозував, що «запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду призведе до збільшення надходжень до бюджетів корумпованих податківців, митників та працівників СБУ».

Тож, за логікою гаранта, оскільки митні органи не можуть довести складу адміністративного правопорушення, можливо, за них це краще зроблять інші. Якщо погодитися з підозрами екс-генпрокурора, новий закон лише перерозподілить потоки між правоохоронними органами. А може, у тому й мета?