Закон і Бізнес


Достатньо для довіри


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3381

Одним із пріоритетних завдань держави на цей рік визначено розроблення та затвердження стратегії розвитку судової системи. І деякі орієнтири та строки вже визначені у відповідному документі.


Так, в указі Президента від 11.05.2021 №189/2021 стратегічною метою №1.4.1 значиться «Незалежна, ефективна, доступна та відповідальна судова влада, якій довіряє суспільство». Далі деталізуються цілі та завдання для влади.

Наприклад, строк упровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи перенесли на вже 2025 рік. Тобто питання про виконання цього пункту будуть вже з нового парламенту та нового Президента. Також 4 роки відвели і на визначення критеріїв допуску справ до провадження у Верховному Суді.

Натомість «доброчесний та високопрофесійний суддівський корпус» має бути сформований вже наступного року. Причому як одне із 3-х завдань для цього зазначено «підвищення інституційної спроможності Вищої ради правосуддя». Що під цим розуміється — чи ВРП отримає нові повноваження, чи її повністю переформатують — не уточнюється.

Певною мірою як тролінг можна сприйняти пункт, яким передбачається постійне «забезпечення достатнього фінансового забезпечення суддів та діяльності судів». Отже, або на Банковій вважають, що ситуація із фінансуванням буде постійно перебувати на нинішньому критичному рівні, або судам доведеться погодитися, що наявних коштів для них достатньо.