Закон і Бізнес


Небезпечне вигнання


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3872

Не так давно Вища рада правосуддя репрезентувала рекомендації, як працівникам судів убезпечити своє здоров’я в умовах пандемії. Та виявилося, що, дотримуючись їх, судді ризикують опинитися поза законом.


Дмитро Червоненко з Новокаховського міського суду Херсонської області як слідчий суддя розглядав скаргу на бездіяльність місцевого відділку поліції. На початку засідання виявилося, що в залі присутні не лише сторони процесу, а й особа, яка не є учасником провадження.

Суддя попросив її покинути зал, керуючись пп.18 і 23 уніфікованих рекомендацій щодо безпечної роботи судових установ в умовах карантину. Нові правила роботи Феміди відвідувачу додатково роз’яснював судовий розпорядник і Служба судової охорони. Також його попередили про притягнення до адміністративної відповідальності за ст.185-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, зазначив суддя. 

Проте чоловік відмовився залишити зал, чим «перешкодив подальшому проведенню судового розгляду», засідання відклали. А згодом надійшла скарга, мовляв Д.Червоненко «незаконно переніс судовий розгляд та видворив заявника із зали засідань». Також особа подала заяву до поліції про те, що суддя «перевищив свої службові обов’язки і намагався незаконно притягнути до адміністративної відповідальності». 

Д.Червоненко вважав, що такі дії перешкоджають йому здійснювати правосуддя, про що повідомив Вищу раду правосуддя (№1864/0/6-21) та Генерального прокурора. Утім, сам виявився крайнім, бо, як відповіли у ВРП, суддя не достатньо мотивував необхідність «позбавлення громадськості можливості бути присутнім протягом усього процесу в суді».