Закон і Бізнес


Офіс без краваток

Як відмова японців від костюмів допомагає екології


Менш суворий дрес-код створює і більш невимушену атмосферу в офісі.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3651

У багатьох фірмах, особливо юридичних, костюм і краватка вважаються мало не синонімом солідності. Тому в Японії діє спеціальний акт, що тимчасово звільняє від такого дрес-коду.


Так, починаючи від травня, всім японським офісним працівникам та державним службовцям дозволено приходити на роботу без краваток і піджаків. Такі правила екологічної кампанії під назвою cool biz (скорочене від cool business).

Ця норма запроваджена в країні ще у 2005 році як один з елементів екологічної програми. Який зв’язок між екологією і костюмом? Все просто: якщо навесні та влітку вимагати від співробітників носити піджаки, то в усіх офісах включають кондиціонери. А це додаткове навантаження на енергосистему.

А щоб не було спокуси ухилитися від правил, одночасно діє норма, яка забороняє виставляти на кондиціонерах режим охолодження, нижчий за 28 оС. У результаті хочеш не хочеш, а краще прийти на роботу в більш легкому одязі.

Спочатку кампанія проходила з 1 червня до 31 вересня. Але з 2011 року, коли Японія стала економити електроенергію через вихід з ладу атомних станцій після землетрусу і аварії на АЕС «Фукусіма-1», термін кампанії збільшили. Тепер вона починається з 1 травня й закінчується 31 жовтня.

Період же з 1 червня до 31 вересня після 2011 року стали називатися супер-cool biz, він передбачає не тільки відмову від краваток і піджаків, а й носіння сандалій, гавайських сорочок та футболок «поло».