Закон і Бізнес


Втручання щодня: ВРП оприлюднила статистику розгляду скарг суддів


.

14.05.2021 11:01
2011

За чотири місяці Вища рада правосуддя розглянула 120 повідомлень про втручання у діяльність суддів.


Такі дані наведені в інформаційно-аналітичній довідці про діяльність Вищої ради правосуддя та дисциплінарних палат ВРП за січень – квітень 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

За зазначений період ВР розглянула 120 звернень з урахуванням тих, що надійшли раніше. За результатами розгляду 41 повідомлення про втручання в діяльність суддів ухвалено 31 рішення про вжиття заходів реагування, тобто звернення до прокуратури та органів правопорядку, внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, які вчинили дії або допустили бездіяльність. За результатами розгляду 79 повідомлень суддів ухвалено 17 рішень про затвердження 71 висновку членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Для порівняння, за аналогічний період 2020 року  ВРП розглянула 131 звернення про втручання у професійну діяльність суддів, що на 8%  більше, ніж цьогоріч. 

За січень-квітень 2021 року до Ради надійшло 105 повідомлень,- на 25 менше, ніж минулого року за аналогічний період.

Загалом за 2020 рік до ВРП надійшло 341 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя, підставою для більшості з яких (85%) став психологічний тиск на суддю, тобто надсилання звернень, скарг, публікація і поширення недостовірної інформації, образи та погрози в залі суду.

Закон і Бізнес